Kasvomaski: miljardi aasialaista ei voi olla väärässä


Kasvomaski on hyvä suoja koronavirustartunnalta, sanoo tämä maallikko.

Sadat kerrat olemme kuulleet väitteen, että kankainen kasvomaski ei suojaisi käyttäjää itseään vaan ainoastaan lähellä olevia muita ihmisiä maskin käyttäjältä, silloin kun tämä on tartuttaja. Tällöin yskökset ja aivastuksenpärskeet viruksineen päivineen pysähtyisivät yskijän maskin sisäpuolelle, tai ainakin suuri osa niistä.

Kankainen kasvomaski suojaa myös käyttäjäänsä


Olen perusterve henkilö. Ilman korona- tai flunssa-oireita aloin käyttää kankaisia kasvomaskeja päivittäin huhtikuun alusta alkaen. Kuvassa tosin on paperisesta lautasliinasta tehty maski, koska artikkelin lopussa neuvon sen valmistamistavan.

Arvelen maskin antavan itselleni ainakin osittaisen tartuntasuojan. Ruokakaupassa saattaa painavankin näköinen vastaantulija tehdä tilaa ja loikata kepeästi sivulle minut nähdessään. Ja jos kassajonossa kuulen turhan läheltä takaani ääniä, käännyn näyttämään naamapuoleni ja johan peruutetaan kärryn kanssa.

Maskin käyttäjä saa siis ympärilleen etäisyyttä, ja tästähän meitä on opetettu huolehtimaan virusten etäämmällä pitämiseksi.

Menin liikkeeseen ostamaan kyynärtukea työpöytääni kiinnitettäväksi. En kuitenkaan saanut sitä kotona ruuvatuksi riittävän tukevasti pöytääni. Jouduin kutsumaan liikkeestä osaajan paikalle. Ilahduin, kun tuttu asiantuntija käytti hänkin kasvomaskia, vaikken ollut sitä pyytänyt! Osoitin arvostustani. Hän sanoi, että maski oli kasvoilla ensimmäistä kertaa, mutta otti sen käyttöön kun tiesi minunkin sellaista käyttävän.

Maskinaamojen näkeminen siis kannustaa toisiakin maskin käyttöön ja lisää suojaa.

Tartunnan välttämiseksi meitä on kehotettu myös olemaan koskettelematta kasvojamme, koska viruksia voi kulkeutua käsistä suuhun, nenään ja silmiin ja näin sairastuttaa meidät. Useilla meistä on tapana koskettaa kasvojamme vähän väliä. Kuitenkin kun kasvoillani on tuntemus kankaan kosketuksesta, en koe tarvetta tai impulssia koskea kasvoihini.

Kasvomaski siis suojaa kasvojen koskettelulta ja virusten siirtymiseltä käsistä naamaan ja sitä kautta elimistöömme.

Mielestäni on perusteltua uskoa kankaisen kasvomaskin toimivan myös viruspuskurina käyttäjälle itselleen. Kun joku maskiton ympärillä hönkii viruksiaan ilmaan, niin tottahan minun maskini tönöttää niiden tiellä. Vaikka osa niistä tunkeekin tiensä kankaan läpi ja osa sujahtaa maskin nenänvierusraosta sisään, vähemmän viruksia on parempi kuin enemmän viruksia! Mitä vähemmän viruksia, sitä todennäköisemmin elimistöni vastustuskyky torjuu ne. Siihenhän perustuu myös kyynärtaipeeseen tai hihaan aivastaminen. Emmehän me hihaankaan pysty pyydystämään kuin osan siitä mikä sisuksistamme ulos sinkoutuu, ja loput pisarat jatkavat matkaansa.

Oireeton tartuttaa tietämättään


Haastateltavat, joilta median edustajat ovat kysyneet suojausohjeita, ovat kehottaneet pesemään kädet usein, käyttämään käsidesiä, pitämään ihmisiin metrin-pari etäisyyttä sekä pidättäytymään matkustamisesta ja naaman koskemisesta. Mutta muitakin keinoja olisi.

Miksi THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on ainoa, joka suosittelee väestölle kangasmaskien käyttöä ja pitää sitä vastuullisena toimintana koronan torjumisessa? Miksi muut asiantuntijoina haastatellut vastustavat maskien käyttöä? He kehottavat kansalaista pukemaan maskin vain, jos hänellä on koronasairauteen kuuluvia oireita.

Merkittävä osa tartuntaa kantavista ja levittävistä käy koronan läpi kokonaan oireettomina. Bostonissa Yhdysvalloissa lääkärit tekivät COVID19-testin 397 henkilölle kodittomien yömajassa. 36% heistä sai positiivisen tartuntatuloksen, vaikka kukaan näistä ei ollut tuntenut mitään koronavirustaudin oireita. Vastaavanlaisia tuloksia on saatu muuallakin. Tästä oireettomana viruksen levittämisestä kirjoittaa lääketieteen ja mikrobiologian professori William Petri Virginian yliopistosta.

Oireiseen koronaan sairastuvat ehtivät hekin tartunnan saatuaan levittää viruksia jopa toista viikkoa ennen kuin oireita ilmaantuu. Virus ei tarvitse kulkuvälineekseen ysköksiä tai aivastuksia, vaan se leviää tavallisen hengittämisen kautta. Professori Petri kirjoittaa linkissä olevassa artikkelissaan: "Mutta virus leviää myös normaaleissa uloshengityksissä, joissa voi olla pieniä virusta sisältäviä pisaroita. Tavallinen hengitys voi levittää virusta useita feet (engl. foot-mitta eli 'jalka' = noin 30 cm) tai yli sen." (suomennos kirjoittajan).  

Maski kaikille, jos tauti halutaan taltuttaa


Haastateltavat sanovat, että kasvomaskia käyttäköön vain sellainen, jolla on mahdollisen koronasairauden oireita, jotta tämä ei levittäisi tartuntaa.

Kun kuitenkin suuri osa virusta levittävistä ei pode oireita vielä/enää/ollenkaan, ja jos tarkoitus on suojella ihmisiä tartunnalta, miksi ei pakoteta, voimakkaasti kehoteta tai edes suostuttelevasti rohkaista maskien käyttöön niitä, joille niiden käyttö on mahdollista? Miksi maskien käyttö halutaan estää?

Yhdeksi perusteeksi maskivastaisuudelle on esitetty saatavuusvaikeuksien uhkaa. Pelätään, että tavallinen väestö hamstraa myös terveydenhuoltohenkilöstölle tarkoitetut maskit niin ettei sairaaloihin, hoivakoteihin yms. paikkoihin enää riitä. On myös väläytelty, että jos maskien käyttöä suositellaan, niitä ei riitä kaikille ostaa mistään. Kolmantena saatavuusvaikeussyynä pidetään sitä, että kaikilla ei ole varaa ostaa niitä.

Ainakin nettiin on maskikauppoja noussut kuin tatteja sateella. Monet koronan takia ilman ompelutöitä jääneet pienyrittäjät ovat alkaneet valmistaa kankaisia maskeja. Ne ovat luonnollisesti kestomaskeja eli ne pestään aina käytön jälkeen ja käytetään uudelleen. Monet kivijalkakaupatkin ilmoittavat nykyään näyteikkunassaan myyvänsä kotimaisten paikallisten tekijöiden kangasmaskeja.

Monissa maissa vapaaehtoiset käsityönharrastajat ompelevat maskeja lahjoituksina mm. sairaaloihin, jos tehdasvalmisteisia kirurgisia maskeja ei ole saatavilla. Hoitohenkilökuntaa varten kangasmaskeja otetaan kiitollisina vastaan niin paljon kuin vain saadaan. Ymmärretään, että mikä tahansa suoja kasvoilla on parempi kuin ei mitään!

Jos ei halua ostaa ja jos haluaa päästä halvemmalla, monenlaisia maskeja on helppo tehdä itse, eikä tarvitse edes ommella ellei halua. Vanhoista teepaidoista saa saksilla leikaten maskeja kuten seuraavassa blogahduksessani neuvon. Youtubesta voi ottaa mallia myös sympaattisista aasialaisia ompeluvideoista, eikä tarvitse osata edes kieliä.

Tee itse helposti lautasliinakasvomaski


Paperinen aterialautasliina on riittävän lujaa tekoa soveltuakseen kertakäyttöiseksi paperimaskiksi. Lisäksi tarvitset jonkinlaista kiinnitysnauhaa kuten kengännauhat, jotain kangasnauhaa, narua tai voit leikata suikaleita kankaasta. Nitojalla on kätevä kiinnittää nauhat lautasliinaan.

Minä sain lainattua vain kahvilautasliinan, joten se on hieman pieni. Ettei homma olisi ollut liian helppoa, olin ostanut väärän kokoisia niittejä nitojaani. Irrotin siis vanhoista esitteistä neljä niittiä uusiokäyttöön. Tein lautasliinan yläosaan pienen laskoksen, jotta maski istuisi paremmin. Laskoksen kohtaan lävistin silmäneulalla reiät niittejä varten, koska niitin piikki ei ollut riittävän terävä. Solmin nauhat sopivan mittaisiksi korvieni taakse kiinnitettäväksi. Paperista maskia ei saa poisoton jälkeen käyttää uudelleen.

Lähes kuka tahansa voi olla tartuttava taudinkantaja. Lukemattomissa maissa väestölle on jo määrätty maskipakko julkisilla paikoilla. Meidän ei tarvitse jäädä odottelemaan, että suositus tai käsky tulee hallitukselta. Voimme tehdä muutoksen ja alkaa toimia vastuullisesti oma-aloitteisesti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käytän kasvomaskia päivittäin

Kasvomaski sukasta saksilla

Trönö eli kankainen kasvomaski