Kasvomaskit väestölle, hengityssuojaimet hoitajille ja lääkäreille

Kymmenet ja taas kymmenet maat ovat määränneet ihmiset käyttämään kasvomaskia tai peittämään
kasvonsa edes jollain mennessään asiointipaikkoihin ja julkisiin liikennevälineisiin. Monet maat ovat määränneet, että maskia on käytettävä kaikilla julkisilla paikoilla, myös ulkosalla. Monissa Aasian maissa maskien tärkeys opittiin sarstartunnan aikana. Maissa joissa maskeja järjestelmällisesti käytettiin, epidemia loppui aikaisemmin.

Suojainkeskustelujen velloessa menevät puurot ja vellit sekaisin. On vaikea pysyä asiassa ja tulla molemmin puolin ymmärretyksi, jos nenä- ja suupeitteistä puhutaan huolettomasti väärin termein mediassa meillä ja muualla.

Kasvomaski ja hengityssuojain ovat kaksi eri asiaa

Lähes kaikki viranomaiset ovat ottaneet toistaiseksi järkkymättömän kielteisen kannan kasvomaskeihin. He ovat sanoneet, että hengityssuojaimet kuuluvat vain terveydenhuoltohenkilöstölle.

On sekoitettu kaksi asiaa. Terveydenhuoltohenkilöstö käyttää viralliset suojausvaatimukset täyttäviä testattuja nenä-suusuojaimia/hengityssuojaimia/kasvosuojaimia. Sen sijaan kankaasta ommeltuihin kasvomaskeihin henkilöstö ei koskisi pitkällä tikullakaan. Näin Suomessa, jossa ainakin toistaiseksi virallisia hengityssuojaimia ammattiväelle riittää eikä tarvitse pyytää vapaaehtoisia ompelemaan sairaaloihin kangasmaskeja, kun parempia ei saataisi tai niihin ei olisi varaa.

Siksi viranomaisten ja WHO:n kanta, että "maskit" - mitä niillä tarkoitetaankin - säästetään terveydenhuollon ammattilaisille ja sairaille sekä heitä hoitaville on pöljä. Jos nimittäin Suomen väki ompelee tai muuten valmistaa itselleen ja toisilleen kankaisia kasvomaskeja ja myy niitä netissä tai kivijalkakaupassa Suomeen tai vaikka kuuhun, se ei ole terveydenhuoltohenkilöstöltä eikä keneltäkään pois.

Tärkeää on myös, että kankaista kasvomaskia ei nimitetä miksikään suojaimeksi, koska se ei suojaa samanveroisesti kuin tehdasvalmisteiset tietyt vaatimukset täyttävät suojaimet tekevät. Vielä maaliskuussa erilaisia sanoja koekäytettäessä liikkui ilmoilla sellainenkin korskea ilmaisu kuin kasvopukine. Valitettavasti käytössä näkyy roikkuvan myös hämmentävä sana "sairaalamaski".

Maski ei sovi kaikille mutta käy useimmille

Kankaiset kasvomaskit suojaavat meitä monellakin tavalla, kunhan niitä käyttää oikein. Kankainen maski kostuu hengityksestä, joten se vaihdetaan välillä kuivaan ja puhtaaseen maskiin, jos oleillaan pitkään paikassa, jossa maskia halutaan käyttää. Tästä on olemassa paljon ohjeita, esim. Marttaliiton sivuilla. Maskinkäyttöohjeisiin täytyy tutustua ja ohjeita täytyy noudattaa, kun maskia alkaa käyttää. Teen itse tähän blogiin omat kokemusasiantuntijaohjeeni myöhemmin.

Maskit eivät sovellu kaikille, esim. joillekin vakavasti sairaille ihmisille. Myös raskasta fyysistä työtä tekevän henkilön hengittämistä kangasmaski hankaloittaisi liikaa. Silti esim. kodinhoitajille on ainakin joillain paikkakunnilla jaettu esim. tuubihuiveja. Työ on fyysistä, mutta sitä pitäisi voida tehdä sen verran rauhallisesti, että tiiviin tuubihuivin kanssa ei tarvitse hengästyä. Itselläni ei ole tuubihuivista kokemusta.

Pikkulapsille kankaisia kasvomaskeja ei myöskään varauksetta suositella. On ymmärrettävää, että maski ei kuulu leikkeihin, joissa hengästyy tai joissa kasvomaskin kiinnitysnauha saattaa tarttua johonkin ja aiheuttaa vaaratilanteen. Pieni lapsi ei myöskään osaa kertoa, jos hengitys vaikeutuu tai maski aiheuttaa muita oireita. Samasta syystä maski ei ole turvallinen kaikille kehitysvammaisille tai  muistisairaille. Tässä joitain esimerkkejä, mutta pystymme suojaamaan väestöämme paljon, jos maskia käyttävät ne jotka turvallisesti voivat sitä käyttää, niissä tilanteissa joissa voivat. Ompeluohjeita löytyy netistä ihan filmien kanssa niin suomeksi kuin erikielisinäkin hakusanoilla kasvomaskiohje, DIY face mask.

Kasvojen peittämisen suojaava teho perustuu siihen, että mahdollisimman moni tulee mukaan. Koska koronataudin tarttumisesta saattaa kulua yli viikko oireiden puhkeamiseen ja moni käy sairauden läpi täysin ilman oireita, voimme kaikki tietämättämme olla potentiaalisia taudinkantajia ja tartuttajia. Sairauden läpikäymisen antaman immuniteetinkaan pituudesta ei ole tietoa, ja virus muuntuu koko ajan.

Suojaa sinä minua, minä suojaan sinua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käytän kasvomaskia päivittäin

Todellinen syy kasvomaskien hyljeksimiseen

Kasvomaski sukasta saksilla