Käytämme kasvomaskia muiden takia


Pyysin vaihteeksi tekstin vieraskynältä. Tytti Mäkelä asuu miehensä Esan kanssa Koskella, Turun läänissä.

"Kun koronan saapumisesta ensi kerran kuulin, vilahti mielessäni kuva kadulta jostain Aasian maasta, kaikilla kasvomaskit. Pidin jotenkin luonnollisena, että se olisi ensimmäisiä varotoimia täälläkin.

Tyylikkäät Tytti ja Esa.
Hämmästyin, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Sosiaali- ja terveysministeriö olivat maskien käyttöä  vastaan. Maskin käytön oppimista pidettiin jotenkin ylivoimaisena. Ikään kuin me täällä olisimme tyhmempiä kuin ihmiset muissa maissa.

Meillä torjutaan, muualla suositaan

Ajattelin, että syy kielteiseen asenteeseen oli, että kaupoissa ei ollut myynnissä maskeja. Tosin myöhemmin kielteinen asenne jatkui, vaikka maskeja oli kaupan. Itsetehtyjä selvästikään ei pidetty minkään arvoisina. Ei myöskään sitä, että hyvin organisoiduilla talkoilla saa ihmeitä aikaan.  Briteissä ja USA:ssa oli syntynyt vauhdilla uskomattomia määriä lahjoitusmaskeja. Maailmalla kasvomaskia  pidettiin hyvänä asiana, itsetehtyjäkin. Lukemattomissa videoissa kuvattiin, miten aivastaessa pisarat levisivät ympäristöön ja miten maskit vähensivät tätä huomattavasti.

Viranomaiset varoittelivat maskien käytöstä myös sillä, että asiaa ei ollut tieteellisesti vielä tutkittu riittävästi. Ihmettelin, että jatkuvasti vain tutkitaan, vaikka maailmalla oli asiaa tutkittu jo moneen kertaan.

Pieni vaiva, iso hyöty

Olen tehnyt maskeja perheelleni ja ystäville. Asumme maalla, tilavassa kodissa. Metsää on pihan jatkeena kilometrejä ja saunamökki. Olen onnekas karanteenilainen, enkä ole tarvinnut kasvomaskia vielä montakaan kertaa. Pesukoneellista ei suojaimista ihan nopeasti saa, joten olen laittanut maskit pussiin ja myöhemmin kiehumaan samalla ruokaa laittaessa. Vaivatonta huoltoa. Jos  asuisin vaikkapa Helsingissä, pitäisin maskia kaupoissa, julkisissa kulkuvälineissä ja kaikkialla, missä en pysty pitämään etäisyyttä muihin. Sellaisissa paikoissa pitäisi mielestäni olla maskipakko,  Asiahan ei koske vain meitä itsemme. ” Pakko" on sana, joka monelle nostaa karvat pystyyn. Ehkä riittäisi, jos pääministeri tiukkana edellyttäisi ihmisiltä maskin käyttöä tietyissä tilanteissa. Eihän sitä koko ajan ole tarkoitus pitää! 

Rajoituksiin pitää luottaa

Maskit ovat monelle kalliita. En tiedä kuka niistä saa voittoa. Itse tehtynä maski ei paljon maksa. Maskit eivät saisi maksaa monta senttiä kaupoissakaan. 

Viranomaisten vastustusta en ymmärrä, enkä hallituksen uusinta ohjetta. 
Rajoitukset ovat tietysti ikäviä, mutta ei niitä meidän kiusaksemme aseteta. Muualla maailmassa määrätään samantyyppisiä, järkeenkäypiä rajoituksia. Niihin pitää luottaa.

Miksi emme halua suojella muita?

Suomessa korostetaan kasvomaskin käytön haittoja enemmän kuin hyötyjä. Muualla toisinpäin.

Japanissa kasvomaski on itsestäänselvyys nyt koronan aikana sekä jokasyksyisen flunssa-aallon aikana. Siellä on maskien käytöstä jo vuosien kokemus ja käyttö jatkuu. Miksiköhän? Ollaanko esim. Japanissa tyhmempiä kuin täällä pikku-Suomessa?

Suomalainen sanoo: maskin oma käyttö ei estä minua saamasta tartuntaa, miksi siis pitäisin sellaista. Japanilainen sanoo: käytän maskia muiden takia. En halua levittää virusta!  
Kertooko se jotain meistä suomalaisista, vai kertooko se THL:n ja STM:n asenteen vaikutuksista?

Tarvitsemme maskeja myöhemminkin

Meillä kasvomaski tavallisella väestöllä on vielä uusi ja outo asia. Niin se on kaikille ollut joskus, joten se ei ole syy olla aloittamatta. Tulevaisuudessa tarve on varmasti taas edessämme, ja varmaan myös tämä eipäs-juupas-väittely sekä kalliiksi käyvä tutkiminen. 

Aasiassa, missä kasvomaskeja on käytetty jo kauan, niistä on tullut myös muodikkaita. Kauniita kuviollisia, hauskoja ja persoonallisia, jopa kantaa ottavia. Tavallisia kertakäyttömaskeja myydään edullisesti kaikkialla.

Mielestäni valtion tulisi tukea valmistusta Suomessa, jotta ne olisivat hyvin halpoja ja niitä voitaisiin jakaa ruuhkaisissa paikoissa ja tilanteissa ilmaiseksi. Tulisi siinä töitäkin ja valtiolle verotuloina osa takaisin. Paljoilta kalliiksi tulevilta sairaalareissuiltakin vältyttäisiin."

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käytän kasvomaskia päivittäin

Todellinen syy kasvomaskien hyljeksimiseen

Kasvomaski sukasta saksilla