Halpa kasvomaski teepaidasta saksilla

Yksi syy siihen, miksi kansalaisia ei vielä ole suositeltu käyttämään kasvomaskeja, on kuulemma se, että kaikilla ei ole varaa ostaa niitä. Onko kukaan asiantuntijahaastatelluista sanonut, että maskeja voi myös tehdä helposti ja halvalla itse, vaikka olisi peukalo keskellä kämmentä kuten minulla luonnostaan?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmaisi vastikään Uuden Suomen haastattelussa vaativansa hallitusta antamaan vahvan suosituksen kasvomaskien käytöstä esim. julkisessa liikenteessä ja ruokakaupoissa. - Tutkimustiedon mukaan maskit vähentävät tartuntoja. Esteettinen tekijä ei saisi olla esteenä, hän sanoi.

Oliko esteettisyyteen viittaaminen Orvolta näpäytys niille päättäjille, joille ulkonäkö ehkä on hyvin tärkeä asia? Oi, minä ymmärrän heitä täydellisesti. Olen itse niin kovin tottunut olemaan nuori ja kaunis. Ei ole itsestään selvän helppoa tehdä päätös peittää lumoavat kasvonsa silmistä alaspäin tarvittaessa vaikka vuosien ajaksi hehkeimpinä elinvuosinaan. Entä sitten kun kenties vuosien päästä viruksen vihdoin saatua meistä tarpeekseen saamme pakata maskit varastoon, ja ihmisten ilmoille meistä paljastuukin hieman muuttunut hipiä?

Jos kuitenkin suojelukohteina vaakakupeissa ovat terveys ja kauneus, asiasta ei tarvinne järjestää äänestystä vai mitä? Joten kiitos Petteri Orpo! 

Kankainen kasvomaski viidessä minuutissa

HUOM. Tällainen venyvästä kankaasta valmistettu kasvomaski ei ole niin helppo hengittää kuin venymättömästä kankaasta ommeltu maski. Hengitysvaikeuksista kärsivän ei kannata käyttää ainakaan tällaista maskia. Jos terveysongelmia ei ole, voi kangasta testata asettamalla se yksinkerroin kasvoille ja kokeilla hengittää jonkin aikaa sen läpi. Tällaisen maskin kanssa kannattaa liikkua  rauhallisesti, ettei hengästy, koska varsinkin trikoomaskin läpi hengittäminen on työläämpää. Trikoomaski soveltuu parhaiten lyhytaikaiseen käyttöön kuten esim. kaupassa asioimiseen. On myös ihmisiä, jotka eivät jonkin sairauden takia voi käyttää ainakaan kankaista kasvomaskia, koska maski voisi lisätä oireita tai olla jopa vaaraksi. Heitä ei tietenkään maskin käyttöön velvoiteta eikä missään tapauksessa suositellakaan.

Pese kädet. Valitse maskia varten puuvillatrikoinen teepaita. Aseta sen kangas yksinkerroin valoa vasten. Jos näet kankaan läpi, kangas on turhan ohut. Valitse paksumpikankainen paita. Voit tietenkin käyttää myös sopivaa trikookangaspalaa. Pitkästä trikooyöpuvusta saa yhdenmukaiset maskit vaikka koko perheelle!

Leikkaa saksilla paidan helmasta irti vaakasuoraan noin 15 cm:n korkuinen suikale. Jos haluat laskostella sitä niin, että siitä tulee paksumpi, leikkaa 20 cm:n korkuinen suikale. (Kuvan suikale on vähän turhan korkea, mutta kyse onkin prototyypistä.)

Leikkaa yläkuvan mukaan suikaleesta pois suorakaiteen muotoinen pala niin, että jäljelle jäävät kappaleen ylä- ja alaosaan maskinkiinnitysnauhat sekä niiden väliin itse maskiosa. 

Katkaise kiinnitysnauhat, jotta voit solmia maskin pään takaa.

Laskostele kangas alakuvan mukaan sopivaksi kasvoille ja solmi alanauhat. 

Yläkuvasta näet, että venyvä kangas myötäilee tiukasti kasvoja. Nenän kohdalta se ei tällaisenaan tunnu miellyttävältä. Hengitysvastus vähenee eli hengittäminen helpottuu, kun nostat kangasta vähän enemmän nenän päälle, niin että sierainten alle jää pieni ilmatasku. Sitä toimenpidettä tuossa alakuvassa yritetään demonstroida, vaikka jotain muuta saattaisi tulla mieleen.

Artikkelin ylimmäisessä kuvassa ilmatasku näkyy.

Maskia ei saa käytössä ottaa välillä pois ja panna uudestaan paikoilleen. Siihen ei käytön aikana pidä ensinkään koskea ennen kuin se riisutaan pois ja silloinkin kosketaan vain nauhoihin ja viedään likapyykkiin.

Ohje paperisesta lautasliinasta tehtyyn kasvomaskiin löytyy täältä:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käytän kasvomaskia päivittäin

Todellinen syy kasvomaskien hyljeksimiseen

Kasvomaski sukasta saksilla