Todellinen syy kasvomaskien hyljeksimiseen

Viranomaiset ovat alusta asti suhtautuneet nyreästi kansan kasvomaskien käyttöönottamiseen. Myös
toimittajilla on objektiivisuus ollut kaukana tai haastattelu on jäänyt puolitiehen.

Kasvomaskeja ei voida suositella, koska olemme tyhmiä

Kasvomaskien ykstotiseen suosittelemamatta jättämiseen väestölle on tarjottu syitä, joita esittäessään viranomaiset ovat paljastaneet pitävänsä meitä tyhminä. He ovat torjuneet kasvomaskit, koska mm. niiden käytössä voisi tulla virheitä, joiden takia maskista olisikin enemmän haittaa kuin hyötyä.

Joko viranomaiset pitävät meitä niin tyhminä, etteivät usko meidän oppivan toimimaan oikein maskien kanssa, tai sitten maskien käyttö on heidän mielestään sellaista rakettitiedettä, että harva oppii sen. Ja he pitävät meitä tyhminä, koska luulevat meidän uskovan heidän tähän asti tarjoamansa verukkeet maskien käytön kehottamatta jättämiseksi.

Muut verukkeet jätän tässä kertaamatta ja siirryn syyhyn, jonka uskon olevan ensisijainen ja perimmäinen.

Riesa

Riesa! Maskista on niin paljon vaivaa! Jos sosiaali-terveys-hyvinvointiviranomaiset tai hallitus suosittelisivat meitä käyttämään kasvomaskeja, he myöntäisivät olevansa sillä kannalla, että kasvomaskit ovat tärkeä osa tartunnalta suojautumisessa. Ja koska heidän kuuluu toimia kansalaisten hyödyksi ja meidän kaikkien terveytemme suojaamiseksi, heidän tietenkin täytyisi elää kuten opettavat, eli maskin täytyisi siitä lähtien koristaa heidänkin kasvojaan.

Jos pitää pistää rasti ruutuun valitako maski vai ei maskia, ainakin perheenäiti oivaltaa sekunnissa, mitä maskin ottaminen osaksi elämää merkitsisi:

- paljonko aikaa tämäkin tulee päivästäni lohkaisemaan?
- kertakäyttö- vai kestomaski? Miten kestomaski pestään, missä ja miten maskeja säilytetään, paljonko niitä tarvitaan, minkä malliset sopivat minulle, mistä niitä on paras hankkia vai teenkö itse ja jos teen niin miten ja millaisia?
- maskeja pitää muistaa aina pitää mukana
- täytyy huolehtia myös muiden perheenjäsenten maskeista
- missä tilanteissa lapset voivat/eivät voi pitää maskia?
- miten lapset oppivat huolehtimaan maskien käytöstä kun vanhemmat eivät ole paikalla?
- entä iäkkäät omat vanhemmat tai jopa isovanhemmat?
- kauneus kärsii, näytän hassulta
- millaista liikuntaa voi harrastaa maskin kanssa?
- tuntuuko maski epämiellyttävältä?
- miten jaksan helteellä maski naamassa?
- kauanko tämä oikein kestää?

Kun kasvomaskia olisi kerran alkanut käyttää, siihen täytyisi sitoutua epidemian loppuun saakka. Ei voisi heittää kesken ja sanoa, että tämä ei ollut mun juttu.

Haastateltavien torjunnat maskin käytöstä ovat tulleet kuin pyssyn suusta. Minkäänlaista myönteistä lausuntoa ei ole tullut eikä mitään punnitsevaa toisaalta-toisaalta-pohdintaa ole kuultu. Siitä päättelen, että vastauksissa ovat omat tunteet olleet vahvasti mukana: "En halua käyttää maskia, koska en halua käyttää maskia. Siksi perustelen, että väestön ei pidä käyttää maskeja, koska kuulun väestöön itsekin".  Jos olisi todella priorisoitu kansalaisten terveys, turvallisuus, työpaikat ja talous, olisi tuotu esiin maskin käyttöä puoltavat syyt, koska tutkijat ovat kertoneet niistä alusta asti.

Emme tarvitse suosituksia käyttäytyäksemme vastuullisesti

Tietoa meille on tullut kuukausia, joka päivä. Sitä on tullut tutkijoilta ja professoreiltakin. Näitä asioita tiedettiin jo sars-epidemian aikana. Kun maskit määrätään käytettäviksi ja torjutaan tartuntoja myös muin keinoin ja tähän kaikkeen sitoudutaan, voidaan epidemia tukahduttaa.

Kun viranomaiset ja maan hallitus eivät edelleenkään halua määrätä tätä ilmeisen toimivaa, helppoa ja lähes ilmaista torjuntakeinoa käyttöön, miksi kansalaiset eivät ajattele itse ja äänestä maskilla? Niitä ei tarvitse edes ostaa, vaan niitä voi tehdä itse. Miksi me odotamme, että hallitus olisi viisas meidän puolestamme? Kannattaako meidän antaa maamme velkaantua joka päivä suunnattomia summia, kun voisimme nitistää epidemian nopeasti? Hallitus on päättänyt, että maata aletaan avata ja rajoituksia höllentää. Ilman maskinkäyttömääräystä epidemia kasvaa.

Eivätkö päättäjät halua maskia kasvoilleen?

Päättäjien tietoon on varmasti kantautunut kankaisten(kin) kasvomaskien tehokkuus, joka kannattaa hyödyntää epidemian nitistämiseen. Perään heiltä suoraselkäisyyttä. Jos he eivät itse halua käyttää kasvomaskeja vaikka tietävät ne tehokkaiksi, antakoot edes vahvan suosituksen meille. Yhdysvaltain presidentti oli sentään siinä asiassa rehellinen. Huhtikuun alussa hän suositteli amerikkalaisia käyttämään julkisilla paikoilla kasvoillaan kotitekoista maskia tai huivia, mutta itse sanoi kieltäytyvänsä maskin käytöstä, koska se ei hänen mielestään sopinut hänen tyylikkääseen työhuoneeseensa.

Toimittajilta toivon tiukempaa otetta kasvomaskiasiaan. Haastateltavien löyhäperusteiset selitykset kasvomaskien hyödyttömyydestä tai peräti vahingollisuudesta on nielty pureksimatta. Vai onko niin siksi, että toimittajatkaan eivät halua alkaa käyttää kasvomaskia? Ovat meillä aikaisemmin toimittajat uskaltaneet tivata kunnollisia perusteluja asioille. 

Loistavan kolumnin kuitenkin kirjoitti MTV:n Uutisaamun toimittaja Ivan Puopolo, joka 25.4.  kritisoi viranomaisia näiden maskivastustukseen kohdistamistaan perustelemattomista perusteista.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/puopolon-kolumni-viranomaiset-tekevat-virheen-kun-eivat-suosittele-kansalaisille-kasvomaskeja/7801098

Maskin käyttämisen rutiinit oppii nopeasti. Käytän omatekoisia maskeja päivittäin. Maski tuntuu kasvoilla mukavalta. Kukaan ei toistaiseksi ole huudellut perään eikä muutenkaan häirinnyt. Olen tullut kohdelluksi ihan normaalisti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käytän kasvomaskia päivittäin

Kasvomaski sukasta saksilla